Når en planlegger oppstart av en ny bedrift sammen med andre, er gjerne fremtidige konflikter mellom eierne noe som virker veldig fjernt og veldig usannsynlig.
Entusiasmen er stor, og fokuset ligger gjerne på hvordan man kan komme fort i gang. Tanker rundt uenigheter, misforståelser, ulik agenda eller endrede livssituasjoner er gjerne ikke det man reflekterer så mye over.
Men selv om potensielle konflikter kan virke fjernt og usannsynlig i dag, er det ingen dum idé å sikre seg med en vanntett aksjonæravtale som sikrer alle eiere mot det meste som kan gå galt.
Det er mange spørsmål dere bør tenke gjennom før dere inngår et samarbeid.
Spørsmål som gjerne en aksjonæravtale bør gi svaret på:
- Skal det være lov å selge aksjene sine til utenforstående mens firmaet er inne i en oppstartsfase?
- Hvem skal få førsterett til å kjøpe aksjene hvis en aksjonær enten faller fra eller ønsker å selge seg ut av andre grunner?
- Skal alle aksjonærer tvinges til å selge til samme pris hvis flertallet ønsker å selge hele firmaet?
- Skal aksjonærene ha lov til å drive konkurrerende virksomhet?
- Skal aksjeloven følges slavisk når det gjelder styresammensetning, eller ønsker eierne en annen sammensetning som er mer gunstig for bedriften?
- Hvordan skal avgjørelser tas hvis det blir stemmelikhet ved valg?
Disse spørsmålene er bare et lite utvalg av problemstillinger dere kan komme borti i løpet av samarbeidsperioden.
Se i krystallkulen og tenk noen år frem. Se for dere hva som kan skje hvis bedriften enten går veldig dårlig, eller hvis bedriften sitter på store verdier.
Det beste rådet vi kan gi er å bruke en advokat innenfor selskapsrett til å sette opp en aksjonæravtale.
En advokat med høy kunnskap om selskapsrett kan sørge for at alle mulige konfliktkilder blir belyst, og for å kvalitetssikre aksjonæravtalen når den først er skrevet.
EIE advokat har høy juridisk kompetanse innenfor selskapsrett, og hjelper bedrifter med å opprette en aksjonæravtale som skaper trygghet for eierne.
Alle våre oppdrag starter med et gratis 30-minutters informasjonsmøte hvor vi ser nærmere på hvilke utfordringer dere står ovenfor. Under samtalen får dere også en bedre forståelse for hvordan vi kan hjelpe dere, og hva dette eventuelt vil komme til å koste.