header image

Hvilke tiltak krever nabovarsel?

Et godt naboskap forutsetter et samarbeidsklima som fungerer mellom partene. I denne sammenheng kan nabovarsler brukes for å redusere konflikt. Noen nabovarsler er påkrevd, mens andre type nabovarsler er noe man gjør av ren høflighet.

Byggesaker - varsler er påkrevd i de fleste situasjoner

Skal man bygge, og må søke tillatelse først, må naboene varsles i forkant. Naboer kan berøres av støy og avfall i forbindelse med byggeprosessen. De kan også oppleve at stillaser og annet byggteknisk materiale går over i fellesarealer. Dette kan potensielt være frustrerende for den det gjelder, og derfor er det viktig at naboene er forberedt. Nabovarselet vil også gi naboer med lignende bygg viktig info dersom de selv planlegger lignende byggeprosesser i boliger som er like. Dette gjelder spesielt boliger som er en del av et sameie.

Søker man om byggetillatelse i Plan og bygningsetaten er man uansett forpliktet til å sende ut varsel, og innhente naboers underskrift på at varselet er mottatt. Noen velger da å gå fra dør til dør for å samle underskrifter der og da. Da sparer man mye tid.

Varsler som ikke er påkrevd, men nødvendig for et godt naboforhold:

  • Festlige begivenheter. Det er faktisk regler for hvor mye støy naboen kan tåle. Dersom man til stadighet opplever å bli forstyrret av naboer som fester, kan dette klages videre, og i visse tilfeller kan det være lovstridig. Arrangerer man derimot fester som kan innebære støy noen få ganger i livet, og man i tillegg varsler naboene, er det større sjanse for å møtes med raushet dersom støy forekommer. Eksempel på dette kan være at man arrangerer 50 årslag og inviterer en hel gjeng hjem til seg. Bor man i blokk, og har felles gang, kan det henges opp lapp på veggen. Man kan også printe ut flere ark med varselet, og legge det i folks postkasser.
  • Støy grunnet hagearbeid eller oppussing. Eksempler på dette er at man står hele dagen og sager planker med en kappsag som bråker mye. Det kan også dreie seg om støy tilknyttet hamring på plankene i forbindelse med bygging av for eksempel en terrasse. Skriv gjerne beskjed til naboene der man på forhånd beklager forstyrrelsen.
  • Parkering som blokkerer andre. Hvis du er i en flytteprosess, eller skal bestille transport for å kvitte deg med mye avfall, kan bruken av lastebil eller tilhenger være løsningen. I såfall kan det hende du stenger veien for flere naboer når du skal stable alt inn i bilen. I slike tilfeller kan det være en fordel å informere naboene først.
  • Boligen skal fremleies. Planlegger du å leie ut boligen for en kort eller lang periode, bør naboene informeres om at nye folk flytter inn. På denne måten sørger du også for at naboer er oppmerksomme på å ønske de nye naboene velkommen.

Et godt naboskap fordrer uansett god kommunikasjon mellom partene. Etterstrebes dette, vil også sjansen for konflikt reduseres.

Snakk med en advokat

Kontakt en av våre advokater direkte for en uforpliktende prat. Første 30 minutter er kostnadsfrie: https://eie.no/advokat/ansatte

Eller fyll ut kontaktskjema, og du hører raskt fra oss!

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: