Et brudd vil alltid medføre små eller store uenigheter, og uenighetene vil gjerne være preget av sterke følelser. Det er ofte enklere å bli enige underveis i forholdet om hvordan verdiene skal fordeles ved et brudd, enn å finne løsninger når bruddet er et faktum.
Rettsreglene for gifte er annerledes enn for samboere. Mens ekteskapsloven har en rekke regler som skal beskytte begge ektefellene, så har ikke samboere tilsvarende rettigheter. Partnerne bør være kjent med de grunnleggende reglene i sin egen situasjon. Uansett valg av rettslige rammer rundt forholdet, så vil det ofte være nyttig at partene på forhånd har avklart de økonomiske rettighetene og forpliktelsene ved et eventuelt brudd.
Selv innen ekteskapet kan det være mange grunner til at verdiene ikke skal fordeles likt. Kanskje har den ene parten arvet store verdier, eller hadde med seg store verdier inn i ekteskapet? Kanskje den ene ektefellen bruker sin arbeidskapasitet i hjemmet i stedet for i arbeidslivet, og dermed står uten inntekt og pensjonsopptjening? I mange forhold er det ønskelig å bli enige om hvordan man ordner økonomien i forholdet.
Tips og råd for kjøpe ut samboer av felles bolig
Advokatene i EIE advokat kan bistå med gode råd basert på sine erfaringer med andre i samme situasjon, og med å opplyse om de formelle sidene som du må eller bør forholde deg til.
Det koster deg ingenting å kontakte oss for å få avklart om du bør benytte en advokat til en diskusjon om privatøkonomiske spørsmål i forholdet, uansett om det er i eller utenfor ekteskap.