EIE artikkelbilde
Artikler / Tips og råd

Hvilket tilbehør følger med når du kjøper bolig?

For å unngå en ubehagelig overraskelse på overtagelsen, er det viktig at både kjøper og selger setter seg inn i hva som medfølger ved salget.

Dersom du har spørsmål, ønsker rådgivning ifbm inngivelse av bud eller har behov for juridisk bistand som følge av at du har havnet i en tvist etter kjøp av eiendom må du gjerne ta kontakt med oss.

Med jevne mellomrom dukker det opp spørsmål rundt hvilket tilbehør som medfølger eiendommen ved salg. Kan du forvente at selger lar hvitevarene stå igjen i boligen? Hva med garderobeskap, lamper og varmekilder? Eller installerte smarthusløsninger, ladere for el-bil eller lekestativet i hagen? For å unngå en ubehagelig overraskelse på overtagelsen, er det viktig at både kjøper og selger setter seg inn i hva som medfølger ved salget.

Avhendingsloven regulerer kjøper og selgers rettigheter og plikter ved overdragelse av fast eiendom og andeler i borettslag. Iht. avhendingsloven § 3-4 skal eiendommen overdras med innredninger og utstyr som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal følge med. Det samme gjelder varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller er særskilt tilpasset bygningen, jf. avhendingsloven § 3-5. Loven inneholder ingen detaljert oversikt over hva som omfattes av «innredning og utstyr», og over hva som skal regnes som «fastmontert eller særskilt tilpasset». Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe har på denne bakgrunn utarbeidet en omforent løsøreliste som vil legges til grunn ved salg av eiendom – med mindre annet er avtalt mellom partene. Partene kan fritt avtale hvilket tilbehør som skal medfølge eiendommen ved salg. Dette må i så tilfelle gjøres til en del av partenes avtale forut for avtaleinngåelse (budaksept). For kjøpers del innebærer det at evt. forbehold hva gjelder tilbehør bør fremsettes ved inngivelse av bud.

Løsørelisten ble oppdatert med virkning fra 01.01.2020, og det ble i denne forbindelse innført noen viktige endringer som det er viktig å være klar over.

1.HVITEVARER medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven.

2.HELDEKKENDE TEPPER følger med uansett festemåte.

3.VARMEKILDER, slik som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, følger med uansett festemåte. Frittstående biopeiser/varmeovner og terrassevarmere medfølger ikke. Det følger ikke med varmekilder i rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning.

4.TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG. TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenne, og tuneren/dekoder/tv-boks medfølger der dette eies av selger. Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med (se også punkt 12).

  1. BADEROMSINNREDNING/UTSTYR. Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning, medfølger.

6.GARDEROBESKAP medfølger, selv om disse er løse. Fastmonterte garderobehyller og knagger medfølger. Innredning i garderobeskap, for eksempel løse eller fastmonterte trådkurver, hyller, stenger og lignende, medfølger.

7.KJØKKENINNREDNING medfølger, herunder også åpne, fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.

8.MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner medfølger.

9.AVTREKKSVIFTER av alle slag, samt fastmonterte aircondition/ventilasjonsanlegg, medfølger.

10.SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange, munnstykke mm.

11.LYSKILDER. Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning medfølger. Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger likevel ikke med.

12.INSTALLERTE SMARTHUSLØSNINGER med sentral som styrer lys, varme, lyd o.l., samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. medfølger. Enkle lysstyringssystem f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke.

13.UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse medfølger.

14.POSTKASSE medfølger.

15.UTENDØRS INNRETNINGER slik som flaggstang, fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som f.eks. badestamp, boblekar/jacuzzi og liknende utendørs kar, lekestue, lekestativ, utepeis, fastmontert trommel til vannslange, medfølger. Guidekabel/avgrensingskabel til robotgressklipper medfølger, men robotgressklipper og ladestasjon for denne medfølger ikke.

16.FASTMONTERT VEGGLADER/LADESTASJON TIL EL-BIL medfølger uavhengig av hvor laderen er montert.

17.SOLCELLEANLEGG med tilhørende teknisk infrastruktur medfølger.

18.GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis medfølger.

19.BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende medfølger der dette er påbudt. Løse stiger medfølger ikke.

20.BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER medfølger der dette er påbudt. Det er eier og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

21.SAMTLIGE NØKLER til eiendommen som selger er i besittelse av skal overleveres kjøper på overtakelsen, herunder nøkler til eventuelle boder, uthus, garasjeportåpner e.l. Låses boder, uthus e.l. med hengelås, skal lås og nøkler til disse medfølge.

22.GARASJEHYLLER, bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk medfølger såfremt de er fastmontert.

Med mindre annet er avtalt, vil produkter og installasjoner som medfølger overdras uten noen form for garantier – utover eventuell gjenværende leverandørgaranti.

Planter, busker og trær som er plantet på tomten utgjør en del av eiendommen og medfølger i handelen.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: